Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stalo se v roce 2012

 

 

2012

 

 

Předvánoční a vánoční koncerty PS Záboj  v r.  2012

     Rok s rokem se sešel a PS Záboj přivítal adventní čas tradičně svými předvánočními koncerty a nadělil svým příznivcům z  blízkého či vzdálenějšího okolí, ale i ze zahraničí, řadu koncertů naplněných vůní Vánoc. 

Prostřednictvím koled, vánočních písní a zejména pak české mše vánoční „Hej mistře“ J.J. Ryby, tak jako každý rok, nastolil PS Záboj se všemi jeho členy a za účasti Komorního orchestru ZUŠ a jeho hostů, tu pravou nefalšovanou náladu adventního předvánočního a vánočního času.

     Smíšený pěvecký sbor Záboj (pod vedením sbormistryně Vlasty Veselé), mužský pěvecký sbor (pod taktovkou sbormistra Petra Žáka) a dětský pěvecký sbor Zábojáček (rovněž pod taktovkou Petra Žáka) společně s Komorním orchestrem ZUŠ a jeho hosty, vystoupili v pátek 7.12v Horní Cerkvi, pak následovalo 5 předvánočních koncertů v Pelhřimově v kostele sv. Víta a to v sobotu 15.12. , v neděli 16.12. – vždy po dvou koncertech a jeden koncert v úterý 18.12. 

V sobotu 22.12. se pak vystupovalo v Novém Rychnověv pondělí 24.12. zazněla česká mše vánoční J.J. Ryby při půlnoční mši svaté v kostele sv. Bartoloměje v Pelhřimově  a vánoční čas  připomněl i koncert v neděli 30.12. v Červené Řečici,

     S přáním všeho dobrého, hodně zdraví a hodně krásných zážitků na koncertech PS Záboje se těšíme na setkání s Vámi všemi a děkujeme tímto za dárek největší – Vaši přízeň.

Krásný a hudbou prosluněný nový rok 2013 Vám všem!

„Zpěvem k srdci - srdcem k vlasti“

/havr/

 

 -------------------------------------------------------------------------

 

7. října - mužský sbor Záboj zazpíval při mši svaté v kostele "Nanebevzetí Panny Marie" v Jindřichově Hradci. 

 -------------------------------------------------------------------------

 

V letošním roce oslavil náš sbor 150. výročí od založení. U této příležitosti jsme 28.9.2012uspořádali pod záštitou předsedy senátu ČR Milana Štěcha, hejtmana kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a starosty města Leopolda Bambuly festival pěveckých sborů, kterého se zůčastnily sbory: Sonitus Písek, Smetana Jindřichův Hradec, Slavík Pacov, Čech a Lech z Humpolce a Doubravan Chotěboř. Dorazili i zástupci spřátelených sborů Liederkranz z německého Hungenu a Krea Muzica z holandského Waddinxveenu.

Ve 14 hod začaly oslavy na náměstí. Zazněly famfáry, starosta přednesl proslov, zazpívaly dětské sbory Duha a Podkolenky, a pak za zpěvu chorálu Svatý Václave a České hymny z úst 250 zpěváků položili představitelé města věnec k soše sv.Václava. Pak se na pódium vystřídaly všechny hostující sbory v krátkých představeních.

Hlavní program probíhal od 18 hod v KD Máj. Vystoupily všechny sbory samostatně a na závěr se spojily při skladbách "Sbor židů" z opery "Nabucco", Alleluia a Česká píseň od Bedřicha Smetany. Doprovázel nás orchestr složený z hudebníků z blízkého i vzdáleného okolí.

Celý den provázel slavnosti svým slovem skvělý Luboš Rafaj. Závěr večera patřil bohatému rautu, který byl zároveň i poděkováním všem sponzorům a zůčastněným.

 Záznam z celého dne a nebo ze slavnostního večera lze zhlédnout na DVD, které jsou k dispozici za cenu 100Kč a objednat na mailu: ps.zaboj.pe@seznam.cz

 

 -------------------------------------------------------------------------

 

8. září 2012 - mužský sbor Záboje zazpíval na slavné poutní mši svaté v kostele Narození Panny Marie v Želivě.

 -------------------------------------------------------------------------


Téměř všichni zpěváci Záboje se zúčastnili prvního externího pěveckého soustředění, které bylo plně věnováno nacvičení repertoáru pro slavnostní koncert ke 150. výročí založení
Záboje v Pelhřimově.
Po oba dva dny všichni zpěváci i sbormistři pilně cvičili a jen malinko se věnovali prohlídce
areálu, stravování a zábavě  

 -------------------------------------------------------------------------

 

1.8.2012 proběhla vernisáž k výstavě 150.výročí založení pěveckého sboru Záboj v Muzeu Vysočiny v Zámku pánů z Říčan.  

 -------------------------------------------------------------------------

 

 

Záboj Pelhřimov v Chotěboři - Slavnostní koncert ke 150. výročí založení pěveckého sboru Doubravan Chotěboř


     V neděli, 17. června 2012  se v zámeckém parku rodu Dobrzenských konal slavnostní koncert při příležitosti 150 let založení Smíšeného pěveckého sboru Doubravan Chotěboř (sbormistryně Renáta Piklová), o.s. a také v rámci oslav Dnů města Chotěboř 2012.

     PS Záboj, jak mužský (sbormistr Petr Žák), tak smíšený sbor (sbormistryně Vlasta Veselá) byl přizván jako host a tak jsme byli svědky a účastníky pěveckého setkání v krásných prostorách již výše zmíněného zámeckého parku, neboť kromě nás zde hostoval také Smíšený pěvecký sbor Vlastislav z Heřmanova Městce (sbormistryně Ludmila Štěpánová), Podkrkonošský symfonický orchest (dirigent Bedřich Kameník), Pěvecký spolek Jizeran Semily (sbormistr Jiří Kurfišt) a členové Vysokoškolského uměleckého souboru z Pardubic (Sbormistr Tomáš Žídek).

     Počasí, které v dopoledních hodinách trošku zlobilo a  kdy jednotlivé sbory dolaďovaly svá vystoupení, se nakonec umoudřilo a tak nechybělo nic, aby ve 14.00 hodin začaly oslavy a jak jinak než zpěvem a hudbou.

     Každý ze  sborů vystoupil s krátkým programem a rovněž symfonický orchestr uvedl tři skladby od A.Dvořáka a jednu od B.Smetany.

     Po přestávce zazněla nádherná kantáta od Zdeňka Fibicha – „Jarní romance“, pro sóla, sbor a orchestr na slova Jaroslava Vrchlického, op. 23 jako společná skladba v podání  všech účinkujících, pod taktovkou dirigenta Jiřího Kurfišta. V sólech se představili vzácní hosté – sopranistka Jana Heryánová Ryklová a basista Michal Kutek, kteří díky působivému přednesu dodali skladbě to pravé „jarní“ procítění skladby. Rovněž účinkující všech sboru souzněli ve skladbě s krásnou, sluncem zalitou zámeckou  zahradou.

     Následoval křest knihy „DOUBRAVAN – 150 let sborového zpěvu v Chotěboři“ a nakonec si všichni účinkující připomněli slavnou „Českou píseň“ od Bedřicha Smetany, kantátu pro smíšený sbor a orchestr na slova Jana z Hvězdy, opět pod vedením dirigenta Jiřího Kurfišta.

     Na úplný závěr byla uvedena opět v podání všech účinkujících skladba „Proč bychom se netěšili“ z opery Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany.

     Během celého dne bylo zajištěno občerstvení, nechyběl ani dobrý oběd a tak po společném fotu na zámeckých schodech jsme se vydali na zpáteční cestu s vřelými díky za pozvání a nezapomenutelný zážitek, s příslibem, že se uvidíme se zpěváky z Doubravanu Chotěboř zase u nás v Pelhřimově, při příležitosti našich oslav 150 let založení PS Záboj.

„Zpěvem k srdci a srdcem k vlasti“

 zůstává stále živé a výstižné pro všechny generace zpěváků.

/havr/

 -------------------------------------------------------------------------

 

 

     Ve čtvrtek 17. 5. 2012 se uskutečnil v kostele sv. Víta „Jarní koncert“ PS ZÁBOJ Pelhřimov, kde pozvaným hostem byl tentokrát pěvecký sbor ČECH A LECH z nedalekého Humpolce.

     V úvodu vystoupil dětský pěvecký sbor Zábojáček pod taktovkou Petra Žáka (např.P.Jurkovič-Ptačí koncert, A.Caldara-Ach zle, P.F.Simms a A.Beck-Kyrie). Následovalo vystoupení mužského pěveckého sboru Záboj, rovněž řízeného Petrem Žákem a zazněly skladky např. od F.Schuberta-Berknappenlied, A.Dvořáka-Milenka,travička nebo Giuseppe de Narzi-Signore delle cime. Smíšený pěvecký sbor Záboj pod vedením Vlasty Veselé uvedl např. skladby: Alleluja-Gordon Young, Kánon od W.A.Morazta nebo krásné a nezapomenutelné Vzpomínky – A.L.Webber (známé hlavně v podání slavné herečky a zpěvačky Barbary Streisand). Tradičně nechyběly skladby v lidovém tónu, vždy oblíbené u obecenstva.

    Jako host vystoupil smíšený pěvecký sbor Čech a Lech z Humpolce se skladbami-Lásko přijmi touhu moji – J.S.Bach, Křídla holubice-M.Štruncová, Salvum fac regem–W.A.Mozart a také kytičku lidových písní.

     Atmosféru koncertu umocnilo krásné jarní počasí, kterého PS Záboj využil k focení na plakáty ke 150. výročí  a rovněž ke zvěčnění nejmladších zpěváčků – DPS Zábojáček - společně s mužským a smíšeným sborem v prostorách před  kostelem sv. Víta. Po skončení koncertu pozval PS Záboj své hosty na malé občerstvení a jelikož naši hosté z PS Čech a Lech rovněž slaví v tomto roce 150. let od svého založení, bylo na co vzpomínat.

      Děkujeme tímto za přijatou účast PS Čech a Lech Humpolec, děkujeme také našim fotografům za trpělivost při organizování skupinového focení (p.Ing.M.Paták a p.J.Novák ml.) a v neposlední řadě děkujeme všem příznivcům-divákům/posluchačům, kteří jsou s námi při těchto i jiných koncertech a dotvářejí tak tu správnou atmosféru a krásný zážitek.

/havr/

 -------------------------------------------------------------------------

 

Setkání pěveckých sborů v Krahulčí – 21. ročník – 15.4.2012

 

V neděli, 15. dubna 2012 ve 14 hodin se konal již  21. ročník Setkání pěveckých sborů v Krahulčí. Této nesoutěžní akce se zúčastnil i PS Záboj  Pelhřimov.

Setkání probíhalo za velmi přátelské atmosféry a zcela zaplněný sál kulturního domu v Krahulčí  byl toho důkazem.

Vystoupilo zde několik pěveckých sborů různých úrovní a kategorií – DPS TELČísla ze ZUŠ TelčDPS Kvítek působící v ZUŠ Dačice, SPS  Melodie Jihlava, PS Záboj Pelhřimov – smíšený a mužský sbor a  PS Smetana Telč, jakožto  pořadatel setkání.
Setkání v Krahulčí má již svou tradici a pozvání  přijalo za svou dobu konání (dle slov paní Mileny Kopečné z PS Smetana Telč- pořadatel setkání) přes 50 dětských, mládežnických, komorních, ženských, mužských a smíšených sborů, převážně z Vysočiny.

V letošním roce vystoupil PS Záboj Pelhřimov se skladbami různých žánrů a to jak v provedenímužského, tak i smíšeného sboru. Zazněly zde skladby v duchovní – např. („Alleluia“ Gorgona Younga, „Ave Maria“ Franze Biebla), lidové („Žádnyj neví jako já“),

ale také spirituály („Já se těším do nebe“ či „Kánon“ W.A.Mozarta – v úpr. Dušana Vančury), které mají u obecenstva vždy velkou odezvu.

 

Děkujeme pořadatelům (zvláště pak paní M. Kopečné) a těšíme se na příští setkání v Krahulčí.

/havr/

 -------------------------------------------------------------------------

 

Jarní festival sborového zpěvu – 29.3.2012, Sezimovo Ústí

 

Ve čtvrtek, 29. března 2012, PS Záboj  Pelhřimov přijal pozvání  na Jarní festival sborového zpěvukterý se konal v Sezimově Ústí.

Setkalo se zde 8 dospělých sborů

- SPS Smetana z Jindřichova Hradce, SPS Slavík z Pacova, Milevský smíšený sbor,  

  SPS Hlahol a SPS Domino z Tábora, SPS Záboj a MPS Záboj z Pelhřimova,

  SPS Nokturno ze Sezimova Ústí

 a 1 dětský sbor - DPS Nokturňáček ze Sezimova Ústí.

Tato akce se konala pod patronací Města Sezimovo Ústí, Kulturního střediska, 2. Základní školy Sezimovo Ústí a hlavně pořádajícího sboru Nokturno v čele se sbormistryní Mgr. Jarmilou Hlubinkovou.

Téměř 250 zpěváků zde vystoupilo se svým programem, který nastínil průřez repertoárem a předvedlo divákům, že zpívají pro radost sobě i druhým. Společně zpívané písně na zahájení(VIVA, MUSICA MUNDI – Rolf Lukowski) i na závěr festivalu (ALLELUIA – Gorgon Young) byly toho důkazem.

PS Záboj Pelhřimov se zde vystoupil jako mužský pěvecký sbor pod vedením sbormistraPetra Žáka a jako smíšený pěvecký sbor pod vedením sbormistryně Vlasty Veselé, která je rovněž předsedkyní PS Záboj Pelhřimov.

Atmosféra byla umocněna také z řad obecenstva, které odměňovalo jednotlivá vystoupení nejen potleskem, ale v mnoha případech i bouřlivým „bravo!“

Děkujeme pořadatelům za hezký zážitek a s mottem PS Záboj Pelhřimov

„Zpěvem k srdci a srdcem k vlasti“

 a mottem z úvodní společné skladby Viva musica mundi ( "Ať hudba světa zní")

se těšíme na další setkání.

/havr/

 -------------------------------------------------------------------------

 

.

Starší události se nacházejí v archivu zde a ve fotogaleriích.